FreeThinking

Onko tämä uusi innovaatio tarkoituksenmukainen ja/vai riskaabeli

 

” SIB-rahaston erityisenä painopisteenä onkin pakolaistaustaisten työllistäminen ja tavoite on työllistää 55 prosenttia toimenpiteisiin osallistuneista.”

Millä tavalla sitä työllistymistä mitataan, millä aikajänteellä. Onko työllistynyt, jos käy 3 tuntia viikossa tekemässä töitä kolmen kuukauden aikana ja sitten loppuu taas hommat. Onko tavoite saavutettu kestävällä pohjalla?

Rahaston tavoite on yhteiskunnallisesti ihailtava, joskin sillä tuntuu olevan käynnistys vaikeuksia. Johtuvatko vaikeudet epäilyksistä sen tuotto mahdollisuuksiin vai tuoton saavuttamiseen liittyviin ehtoihin, jotka eivät ole tiedossa.

Millaisessa talouden tilassa sijoittajien on järkevää sijoittaa tämän kaltaisiin sijoitus instrumentteihin. Onko nousukausi oikea hetki tämän kaltaisiin sijoituksiin, jos on uskominen perehdyttävään kirjoitukseen sosiaalisista vaikuttavuusjohdanteista, jossa mainitaan inflaatioriski. Inflaatio paineitahan yleensä kasaantuu, kun palkat, sitä myöten hinnat ja laina korot nousevat. Vaikka kyseinen sijoitus innovaatio tuntuu olevan nousemassa eräänlaiseksi hittituotteeksi, katsotaan varauksin kuinka tämä edistyy. Pystyykö työllistävä taho, joka on samalla sijoittaja, kustantamaan jopa työllistämiskustannukset sijoituksen tuotoilla, ehkäpä.

Mielenkiintoista olisi myös tietää mitkä ovat ne toimenpiteet, jotka kuuluvat ja tulevat uudessa SIB-hankkeessa olemaan, joilla työllistymistä edistetään (rahallisesti, esim. koulutetaanko uudelleen vai maksetaanko jopa palkka sijoitusrahastosta työnantajan puolesta).

Kyllähän tämänkaltaiset sijoitusmuodot voivat olla hyödyllisiä ja samalla tarkoituksenmukaisia, mikäli niillä hyväksyttävästi saavutetaan asetetut kriteerit, joilla sijoitus tuottaa. Ja aina näihin liittyy riskinsä. Epäonnistumisten maksajaksi näissä ei joudu veronmaksaja, koska sijoittajat ovat yksityisiä myös Euroopan investointirahaston osalta. Paitsi, jos sijoittaja on kunta tai valtio, ovatko ne kuntalaisten tai kansalaisten maksamia veroja, jotka sijoitetaan. Palautetaanko tuotto veronmaksajille ja millä tavalla?

 

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244348-jyrki-katainen-hehkuttaa-suomalaista-kotouttamishanketta-mullistaa-onnistuessaan

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat