FreeThinking

Opioidi kriisi hallinnollisesti kriisiytyvässä Yhdysvalloissa

 

Ongelma joka on todellisuutta hyvin monessa maassa. Opioidit. Ongelma, jolle on tehtävä ensiksi niissä maissa, joissa se on jokapäiväistä, mutta voi olla myös hyvin monen muun maan kohtalo, jos siihen ei varaudu. Siitä tämä juttu vapaasti käännettynä kahdesta erilähteestä, missä se on jo ongelma.

 

Trump ehdottaa täytäntöönpanovaltaa huumekauppiaille opioidien kriisin ratkaisemiseksi

 

Presidentti Trump torstaina lähentyi kuin koskaan aikaisemmin julkisesti hyväksymään kuolemanrangaistuksen huumekauppiaille, politiikka, jota hän on kuulemma kannattanut yksityisesti.

”Joissakin maissa on erittäin kova rangaistus - äärimmäinen rangaistus”, Trump sanoi Valkoisessa talossa huippukokouksessa opioidi kriisistä. ”Ja sillä tavoin, heillä on paljon vähemmän ongelmia”.

”Jos ammut yhden henkilön, voit saada elinikäisen vankilatuomion”, hän lisäsi. ”Nämä ihmiset tappavat 1000, 2000 ihmistä ja mitään ei tapahdu heille”.

Maissa, jotka toteuttavat huumeiden salakuljetusta ovat Singapore ja Filippiinit, jonka autoritaarinen puhemies Rodrigo Duterte on ansainnut Trumpin ihailua. ”Halusin vain onnitella teitä, koska kuulen uskomattomasta työstä huumeongelmaan”, Trump sanoi Dutertelle puhelussa viime vuonna. ”Monissa maissa on ongelma, meillä on ongelma, mutta mitä hyvää työtä olet tekemässä ja halusin vain soittaa ja kertoa teille siitä”.

Duterte: n hallintomääräyksellä, 12000 epäiltyä huumeidenkäyttäjää ja jälleenmyyjää on tapettu Filippiineillä, Human Rights Watchin mukaan.

Trumpin kiinnostus täytäntöönpanovaltaan huumekauppiaille sopii malli, jonka on nähnyt hänen asianajajansa lain täytäntöönpanona ratkaisuna opioidi kriisiin, antamatta yhdenvertaisesta huomiota hoito ja ehkäisy toimille. Kuten hän sanoi ensimmäisen valtiopäivä puheessaan, ”Meidän on saatava paljon tiukempi ote huumeiden välittäjistä ja kauppiaista jos aiomme onnistua pysäyttämään tämän vitsauksen.”

Teksti oli vapaasti käännetty seuraavasta.

http://nymag.com/daily/intelligencer/2018/03/trump-solve-the-opioid-crisis-by-executing-drug-dealers.html

Trump sanoo, hän haluaa keskittyä opioideissa lain täytäntöönpanoon, ei hoitoon

Yli kolmen kuukauden jälkeen, kun presidentti Trump ilmoitti maan opioidi kriisin olevan yhteiskunnallinen terveyden hätätila, aktivistit ja terveydenhuoltopalvelujen tarjoajat sanovat yhä odottavansa toisenlaisia toimenpiteitä.

Trumpin hallinto hiljaisesti uusi ilmoituksen äskettäin. Mutta se ei antanut mitään merkkejä sen kehittämisestä kattavaksi strategiaksi kohdistettuna epidemiaan, joka väittää yli 115 hengen lähtöä joka päivä. Presidentti sanoo nyt, että opioidien torjumiseksi hän keskittyi lain täytäntöönpanoon, ei hoitoon.

Trump käytti vain reilun minuutin 80 minuutista osavaltioille kohdistuneesta puheestaan obioideihin. Puheessaan tällä viikolla Cincinnatissa, hänellä oli muutamia huomautuksia. Opioidien epidemia, hän sanoi, ”ei ole koskaan ollut huonompi. Ihmiset sininauha komiteoista, he tekevät kaiken voitavansa. Ja rehellisesti sanottuna, minä olen erilailla järkyttynyt siitä. Minun rokote on, teidän täytyy todella saada kiinni, todella kovaa, tarkoituksella huumausaineiden kauppiaat ja välittäjät.”

Presidentin mainita ”blue ribbon komiteat” kuulostaa läimäykseltä yhdessä kokoontumisestaan viime vuonna, puheenjohtajana toimi entinen New Jerseyn hallituksen jäsen. Chris Christie — presidentin komissio huumeriippuvuudelle ja opioidi kriisille. Komissio antoi yli 50 suositusta. Hallinto on toistaiseksi seurannut vain muutamia suosituksia.

Virkamiesten ja hoidon tarjoajien, jotka työskentelevät opioidi kriisin etulinjassa, kuitenkin, ovat loukkaantuneet siitä minkä he näkevät toiminnan puutteena Valkoisesta talosta. Entinen kongressiedustaja Patrick Kennedy, joka toimi Valkoisen talon opioidi komissiossa, sanoo olevansa ”epäuskoinen” siitä että kun julistetaan kansanterveydellinen hätätila lokakuussa, presidentti ei ole edelleenkään pyytänyt rahaa kongressilta epidemian voittamiseksi. ”Tarkoitan, tämä on ensimmäisen kertaluvun mielenterveys kriisi” Kennedy sanoo: ”ja tämä hallinto ei ole tehnyt mitään”.

Täällä on, mitä hallinto on tehnyt tähän mennessä:

  • Presidentti Trump julisti kansanterveydellisen hätätilan lokakuussa käsitellä opioidien epidemia. Ilmoitus ei tuonut uutta määrärahaa rahoittaakseen liittovaltion reaktiota.
  • Marraskuussa presidentti Trump ilmoitti lahjoittavansa hänen kolmannen neljänneksen palkkansa — noin 100.000 dollaria — auttaakseen terveysministeriötä (Department of Health) ja Human Services taistelussa opioideja vastaan.
  • Keskukset Medicare- ja Medicaid Services ilmoitti politiikan muutoksesta marraskuussa, joka mahdollistaa soveltaa poikkeuksia, jotta he voivat käyttää Medicaidia maksaakseen alueellisen huume hoidon palveluissa, joissa on yli 16 vuodepaikkaa.
  • Presidentti Trump allekirjoitti kielto toimenpiteen (Interdict-Act) tammikuussa antamaan liittovaltion agenteille lisätyökaluja havaitsemaan Fentanyyli ja muita synteettisiä opioideja rajalla.
  • Myös tässä kuussa oikeuskansleri Jeff Sessions ilmoitti toimesta jossa käytetään sairaanhoidollisia tietoja pysäyttämään apteekit ja lääkärit, jotka valmistavat epäilyttäviä määriä opioideja.

 

Tässä on asioita, jotka arvostelijat huomauttavat hallinnon jättäneen tekemättä:

 

  • National Drug Control Policy:n päällikön virka on yhä täyttämättä. Lokakuussa Trumpin ehdokas asemaan, republikaanien Tom Marino, R-Pa., veti nimensä, kun raportit liittivät hänet lakiesitykseen, joka rajoitti DEA: n kykyä tutkia opioidien valmistajien ja jakelijoiden väärinkäytöksiä.
  • Presidentti Trump ei ole vieläkään nimittänyt ketään Drug Enforcement Agency:n päälliköksi.
  • Hallinto ei ole pyytänyt kongressilta uutta rahoitusta käsitellä opioidien epidemiaa.

 

Noin 64 000 ihmistä kuoli huumeiden yliannostukseen vuonna 2016, ja tiedot CDC:ssä osoittavat, että kuolemat lisääntyvät.

”Me puhumme suuremman mittaluokan kriisistä, ja he ovat ottamassa luottoja pieniin asioihin, vaikka koko maa on palamassa” Kennedy sanoo.

Suuren lisä rahoituksen sijaan Trumpin hallinto on keskittynyt monissa tapauksissa leikkaamaan menoja.

2018-talousarviossa presidentti suositteli leikkaavan kansallisen huumeiden ohjaus politiikan toimiston (Office  of National Drug Control Policy) budjettia 95 prosenttia ja voi tehdä niin tänäkin vuonna.

”On hyvin vaikea saada tolkkua”, sanoo Keith Humphreys, Stanfordin psykiatrian professori ja entinen poliittinen neuvonantaja huumeiden tsaarin kanslialle Obaman hallinnossa. ”Tarkoitan, se on kuin sulkisi paloasemaa keskellä kulovalkea”.

Lain allekirjoitti presidentti Barack Obama, jolla osoitettiin miljardi dollaria auttamaan valtioita torjumaan opioidit, tämä raha loppuu tänä vuonna. Humphreys ei ole nähnyt merkkiä presidentti Trumpin aikomuksesta pyytää kongressia uudistamaan tämä rahoitus.

”2018 budjetista oli 400 miljoonaa dollaria leikattu päihde- ja mielen terveys palveluiden hallinnolta, joka on päävirasto, joka rahastoi hoitoon Yhdysvalloissa”, Humphreys sanoo. ”Niin, hallinnon impulssi näyttää olevan kuluttaa enemmän — itse asiassa kuluttaa vähemmän”.

Valkoinen talo valmistautuu puuttumaan yhteen opioidi komission suositukseen - se käynnistää kampanjan kouluttaa yleisöä, erityisesti nuoria opioidien vaaroista. Kampanjaa ei ole kehittänyt Office of National Drug Control Policy, vaan tiimi Valkoisesta Talosta johtajana Kellyanne Conway.

Ja edellinen oli vapaasti käännetty seuraavasta.

https://www.npr.org/sections/health-shots/2018/02/07/584059938/trump-says-he-will-focus-on-opioid-law-enforcement-not-treatment

 

Jos jostakin asiassa voisi olla samaa mieltä Presidentti Trumpin kanssa, niin siitä kuinka huumeongelmaa, opioidi ongelmaa olisi hoidettava. Jos Trumpin tarkoitus oli Meksikon muurilla estää myös tällainen ongelma, ehkä hän on sen tältä osin hylännyt. Muuria ei rakenneta päivässä ja tällä hetkellä siellä päivittäin menehtyy noin 115 henkilöä opioideihin. Vuoden aikana menehtyneiden määrä ylittäisi asuttamani paikkakunnan väkimäärän. Ei siellä ehkä tarvitse aivan samalle linjalle mennä kuin Duterte on tehnyt, mutta kuitenkin toimia joilla se laiton kauppa ja epärehellinen välittäminen saadaan tyrehtymään. Kuinka paljon hoidollisilla ja toisenlaisilla ehkäisevillä toimenpiteillä voidaan itse juuriongelmaan puuttua, on ehkä se syy miksi Trump omasta mielestään ei halua laittaa rahaa asioihin, jotka eivät toimi.

Minun kysymykseni, miksi niitä halutaan käyttää? Eikö elämässä ole muuta?

Obioid = Opioidit ovat lääkeaineryhmiä, jotka sisältävät laittomien huumeita heroiinia, synteettisiä opioideita kuten fentanyyli, ja kipulääkkeitä jotka saatavilla laillisesti reseptillä, kuten oksikodoni (OxyContin®) hydrokodoni (Vicodin®), kodeiini, morfiini ja monet muut. Nämä lääkkeet ovat kemiallisesti sukua ja vuorovaikutuksessa opioidireseptoreilla kehon ja aivojen hermosoluihin.

 

Vapaakäännös

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Phuhh, eivät he osaa ottaa oppia historiasta. Jyrkkiä voimatoimia huumeitten vastustamiseen USA:ssa on yritetty aina Nixonin presidenttikaudelta asti. Ja tässä on lopputulos: huumeiden käyttö on kasvanut ja käyttäjät näyttävät siirtyvän koko ajan vaarallisempiin aineisiin. Joku kyyninen tarkkailija (tai loogisesti ajatteleva henkilö) voisi sanoa että tämä ei toimi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pitäisi nähdä tilastoja, joiden perusteella olisi nähtävillä, onko Duderten "lopullinen ratkaisu" lisännyt vai vähentänyt Filippiinien huumeongelmaa. Vain ja ainoastaan siitä olisi vedettävissä johtopäätöksiä, vähentääkö myyjien määrätietoinen ja pysyvä vähentäminen myös käyttäjien määrää.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rodrigo_Duterte

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tässä blogitekstissä oli kyllä kysymys Yhdysvalloista. Filippiinien tilanteesta on vaikea saada varmaa tietoa, juuri suhteettomen ankarien rangaistusten vuoksi. Tässä on artikkeli, joka ainakin esittää jotakin Filippiinien tilanteesta:
https://www.philstar.com/other-sections/news-featu...

Presidentti Duterte ainakin väittää, ettei 14 vuoden ankara politiikka olisi vaikuttanut kuin osittain (6,7 milj. -> 4 milj.), minkä vuoksi sitä on jatkettava. Mielenkiintoinen, tosin huolestuttava suhtautumistapa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Maissa, jotka toteuttavat huumeiden salakuljeusta ovat Singapore ja Filippiinit..."

Näinköhän?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Eihän se näin yksioikoisesti voi olla kuin tuo teksti antaa ymmärtää. Tuo kohta on ehkä tarkoitettu käsittämään opioideja, koska sinne oli näin kirjattu.
Koska huumeita on useanlaisia, niitä salakuljetetaan hyvin monista maista, mutta Aasialla (siellä Afganistan) ja Afrikalla näyttäisi olevan paljonkin tekemistä tämän kanssa.

“Recent seizures also suggest that it may have
become more common for large shipments of Afghan
heroin to be smuggled across the Indian Ocean into East
and Southern Africa. Moreover, Africa continues to be
used as a trans-shipment area for smuggling cocaine across
the Atlantic into Europe, and Eastern Europe is emerging
as a transit area and as a destination.”

https://www.unodc.org/documents/wdr2015/World_Drug...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Sinähän tuon olet tekstiisi kirjannut, mutta se ei pidä lainkaan paikkaansa.

Myanmar, Laos ja Thaimaa muodostavat "kultaisen kolmion", ja olivat 1950-luvulta lähtien johtavat opiaattien tuottajamaat. Sitten Yhdysvallat kaatoi Talibanit, ja Afganistan nousi ykköseksi.

Missään ei mainita Singaporea tai Filippiinejä millään tavoin merkittävinä huumeiden kauttakulkumaina. Singaporessa huumeongelma on lähes olematon.

Aika vaikea ottaa kirjoitustasi vakavana kannanottona. Viittaat myös vanhaan tilastoon. Viime vuodelta sama orgaani tarjoaa uudempaakin tietoa.

https://www.unodc.org/unodc/en/drug-trafficking/in...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Singaporessa ja Filippiineillä huumeista on mahdollista saada kuolemanrangaistus. Tätä ilmeisesti tarkoitit sekavassa tekstissäsi?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #7

Pahoittelen, jos kirjoitukseni on vaikuttanut sekavalta, mikä ei ollut tarkoitus. Olet oikeassa, että
lauseessa” Among the countries that execute drug traffickers are Singapore and the Philippines” tarkoitettaneen “Maissa, jotka toimeenpanevat rangaistuksia huumeiden salakuljettajille ovat Singapore ja Filippiinit”.
Niinpä käännökseni ei mennyt oikein ja aiheutti itsennekin ihmetystä. Pahoitteluni. Ei niin helppoa kuin uskoisi.
Eipä siinä myöskään kuolemanrangaistuksista puhuta, eikä muustakaan mitä toimeenpannaan. Execute = toimeenpanna.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

"Execute" ei tässä tarkoita kylläkään "toimeenpanoa" vaan "teloitusta". "Execute" ei toimi yksin.

Siis "countries that execute drug traffickers" = maat, jotka teloittavat huumeen salakuljettajia.

Toimituksen poiminnat