FreeThinking

Tietovuotojen vaikuttavuus muutokseen

 

Panama Papers osoittivat jo ensi paljastuksillaan, että niillä on vaikutusta yhteiskunnassa, siihen kuka voi olla vallassa, ainakin osittain. Islanti oli tästä se pieni ääripää, jossa se vaikutti heti. Islanti pienenä maana on myös hyvä esimerkki, että pienessä on myös hyvät puolensa varsinkin silloin kun todellisia muutoksia halutaan. Niitä tehdään ja ne ovat väistämättömiä. Kaikki suuri ei ole kaunista varsinkaan, jos se ei ole hallittavissa. Vaikka sillä suurella nimenomaan halutaan tehokkuutta, niin se voi hukkua siihen hallitsemattomuuteen. Tämän päivän trendi on, että kaiken täytyy olla suurta. Saadaan aikaan tehokkuutta. Itse en oikein usko tuohon. Hyvällä organisoinnilla monta pientä voisi olla paljon parempi vaihtoehto ja hallittavampi kuin tämä suuruudenhullu suuruus.

 

Voiko tietovuodot vaikuttaa esimerkiksi tämän Panama Papersin tapauksessa, jopa niin, että tietyt kivijalat alkavat murtumaan ja niitä ei pelasta mikään. Syntyy hallitsematon sekamelska, jossa nämä omaisuuttaan piilotelleet tahot eivät välttämättä pääse edes itse enää käsiksi tähän omaisuuteensa, josta ei ole laillista kirjanpitoa missään tai jos on, joku hieman vielä himmeämpi tyhjätasku tai rikollinen, joka itsekin on piilotellut omaisuuttaan samassa varainhoito yrityksessä, on katsonut tilaisuutensa tulleen. Lähtevätkö itse vai lähettävätkö oikeat omaisuudenhaltijat oikeusoppineensa peräämään omaisuuttaan. Epäilenpä, hehän tunnustaisivat tämän niin sanotun laillistetun kähminnän, jota ovat salailleet. Ja miksihän? Eihän näistä missään kirjoiteltaisi, jolleivät tutkivat journalistit jotenkin pääse tällaisen jäljille. Voi vain olla, että monen suut tukitaan tavalla tai toisella. Mutta hyvä opetus se olisi näille omaisuuden piilottelijoille, olisiko ollut parempi antaa hieman enemmän kotimaassaan kuin menettää lähes kaikki arveluttaville tahoille. Eiväthän he kaikkea menettäisi, sillä heille on opetettu, samaan koriin ei kaikkia munia laiteta. Tämäntyyppisten varainhoitoyritysten kivijalka voi osoittautua olevan huterammalla pohjalla kuin kukaan heistä aavistikaan näiden tietovuotojen johdosta ja mikäli vuodetut tiedot paljastetaan avoimesti, ketään pois sulkematta olipa hänen asemansa mikä tahansa. Mutta tämä on kiinni meistä tavallisista ihmisistä ”ordinary people”, jotka valitsemme ne ihmiset, jotka lakeja säätävät ja millaisia lakeja. Niiden täytyy olla oikeudenmukaisia myös käytännössä, koska omaa etuaan ajaville ei moraalilla ja eettisyydellä ole mitään merkitystä. Eikä jatkettaisi tätä: yhdelle hyvä, kahdelle kaunista ja kolmannelle korvapuusti. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Islanti on siitä erikoinen maa, että sen vähäinen väkiluku yhdistettynä sijaintiin ja NATO-jäsenyyteen mahdollistavat monia asioita, jotka eivät olisi mahdollisia useissa muissa maissa ilman merkittäviä riskejä. Muilla mailla on ollut mahdollisuus suhteellisen pienillä taloudellisilla uhrauksilla sammuttaa Islannin pankkisektorin levittäytymisen palot omilta alueiltaan ja laittaa maa sitten siistiin nippuun valuuttasäännöstelyrajan taakse, mahdollistaen kuitenkin hyvinvointivaltion jatkamisen rajan takana. Isomman maan kohdalla sellaiseen ei olisi varaa ja avoimet maarajat vesittäisivät sääntely-yrityksiä tehokkaasti.

Islannissa on myös verraten turvallista antaa hallituksen kaatua pienehkön kansannousun edessä, Suomessa sellainen skenaario, erityisesti, jos se yhdistyisi isoon yleislakkoon ja leviäisi armeijan puolelle kapinana ja kutsuntasaartona, olisi vaarallinen johtuen pitkästä Venäjän rajasta. Ukraina menetti lähes välittömästi Janukovitshin hallinnon kaaduttua Venäjän miehitykselle yhden maakunnan hallinnan kokonaan ja kahden maakunnan puoliksi.

Toimituksen poiminnat