FreeThinking

Vastuullinen kielenkäyttö, jossa mediallakin on osansa

Vihavainen käsittelee yhtenä osana tätä länsimaiden tuhoa kuinka uussanat ovat tulleet kieleemme. Näistä mainitaan seksuaalinen häirintä, perheväkivalta ja kouluammunta hänen kirjassaan. Muualta viimevuosilta löytyi maininta sanoista bryssä, jota ihmettelin milloin sitä on käytetty. No silloin kun EU ja siellä olevat mepit olivat uusi asia. Samoin sellainen sana kuin kaupunkikeskusta jäi mietityttämään missä yhteydessä sitä on käytetty. Ja viime vuoden hittejä olivat tietysti selfie ja pakotejuusto. 

”Esimerkkejä ideologisoidusta ja valmiiksi vastuullisesta kielenkäytöstä on siis riittämiin. Myönnän kuitenkin, että Yliopisto-lehteä lukiessani jäin hiukan ihmettelemään, millä sanalla perheväkivalta pitäisi korvata, jotta se asianmukaisesti heijastaisi todellisuutta. Käsitehän kattaa sekä miesten suorittamat naisten pahoinpitelyt, vanhempien suorittamat miesten pahoinpitelyt ja lasten suorittamat vanhempien pahoinpitelyt. ”

”Perheväkivalta vaikuttaa sentään maallikosta aika hyvältä ja objektiiviselta käsitteeltä kuvaamaan väkivaltaa, joka tapahtuu perheen sisällä. Jos väkivalta rajoittuu parisuhteeseen, on parisuhdeväkivalta tarkempi ja asianmukaisempi sana. Jos mies pelkästään hakkaa vaimoaan, voidaan puhua vaimonhakkaamisesta. Tämä termi muuttuu kuitenkin heti harhaanjohtavaksi, jos väkivalta ei ole yksipuolista tai pelkkää hakkaamista, vaan suhde on mutkikkaampi. Vastaavasti voidaan puhua miehenhakkaamisesta, jos väkivalta on yksipuolisesti sitä”

Näinhän se on, että tätä perheessä tapahtuvassa väkivallassa, ei ole haluttu syyllistää ketään etukäteen tällä sanonnalla, ainoastaan sitä, että väkivaltaa on käytetty perheessä eikä kukaan ole mätkinyt naapurin emäntää tai isäntää leukapieliin.

”Syyskuussa 2008 lehdet toistivat toistamistaan uutta käsitettä ’kouluammunta’. Vielä hiljattain sana liittyi ampumakoulutukseen ja esiintyi vain kerho- ja reserviläispalstoilla.”

”Pelkurimainen väkivalta puolustamiskyvyttömiä kohtaan on tosiasiassa nostettu sellaiseen kunniaan, että aikamme Herostratoksilla täytyy olla suuri kiusaus päästä mukaan kunniataululle. Jos maailmanlaajuinen sankarinmaine ja oman kansainvälisen seurakunnan ihailu on tarjolla tavalliselle taatiaiselle eikä sen saavuttaminen vaadi muuta kuin nilviäisen luonnetta ja psykopaattista tunteettomuutta, niin kyllä uusia tapauksia voidaan odottaa. Media on osaltaan tehnyt voitavansa.”

Ja tämähän jatkuu, jollei media ymmärrä sellaista mahdollisuutta kuin näkymättömäksi vaientaminen. Ei enää esitellä näitä tekijöitä, ei anneta uusia esimerkkejä muille, jotka hakevat mielenterveysongelmiinsa tai olemassa olonsa ongelmiin julkisuutta. Ja se julkisuus on tapahtumiin nähden kohtuutonta. Ei meidän tarvitse kaikkea tietää tällaisista tapauksista, ei meidän tarvitse analysoida niiden syntyjen syitä. Jotkut, jotka siihen on koulutettu, tekevät sen joka tapauksessa ja he kertovat ja tekevät sitten sen mikä on tarpeellista, jottei samanlaisia tapahtumia syntyisi uudestaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat