FreeThinking

Ympäristön saasteet, ilmaston muutos, kenenkä tai minkä aikaansaannoksia

Miksi on niin vaikeaa ymmärtää yksinkertaisia tosiasioita? Tai selvittää niin ymmärrettävästi joidenkin asioiden selviä syy seuraus vaikutteita. Kuinka niitä selittäisi tällainen vähemmän tieteellisiin tosiasioihin tutustunut, mutta joka aivan loogisella päättely kyvyllään ymmärtää joitakin syy seuraus vaikutuksia. Otetaan nyt sitten esimerkiksi ympäristön saastumiseen tai ilmastonmuutokseen (jota ei edes uskota kaikissa piireissä edes tapahtuvan) vaikuttaneet tekijät. Ympäristöä ja sen tilaan vaikuttanut suurin syyllinen pääsääntöisesti on ihminen. Ihme ja kumma ellei ihminen samalla tavalla vaikuttaisi ilmaston muutokseen.

Poimin muutaman esimerkin eräästä listasta saastuneimmista paikoista maailmassa.

 

”Keskustelu ympäristön pilaamisesta on keskittynyt vahvasti hiilidioksidiin. Vakavimmat ympäristötuhot on kuitenkin saanut aikaan teollisuus. Maissa, jotka kutsuvat itseään teollisuusmaiksi – paradoksaalisesti asiat ovat melko hyvin. Pahimmat likapesät löytyvät Venäjältä ja kehitysmaista, joissa teollisuutta on vähän ja se on vanhanaikaista ja tehotonta. Time-lehti on julkaissut listan, jolla on kymmenen maailman saastuneinta paikkaa.

 

Listan on laatinut kansalaisjärjestö Blacksmith Institute, joka arvioi saasteiden haittaavan yli 200 miljoonan ihmisen elämää eri puolilla maailmaa. Usein haittoina ovat hengityselinsairaudet, syöpä ja muut sairaudet.”

 

Poimin muutaman esimerkin tästä listasta saastuneimmista paikoista maailmassa.

 

”3. Tshernobyl, Ukraina

Tshernobylissä tapahtui historian pahin ydinvoimaonnettomuus, joka levitti ympäristöön radioaktiivisia saasteita satakertaisesti verrattuna Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommeihin. Alue on yhä asumaton 30 kilometrin säteellä voimalasta. Onnettomuuden aiheuttamien syöpien määrästä kiistellään. Arvioiden haarukka on joistakin kymmenistä useisiin tuhansiin ja jopa kymmeniin tuhansiin. Luvut kuulostavat suurilta, mutta ne ovat laskennallisia ja niitä on vaikea todentaa. Syöpä on yksi ihmisten yleisimpia kuolinsyitä. Ydinvoimaonnettomuuden aiheuttama lisäys on niin pieni, että sitä ei pysty tilastollisesti erottamaan luonnollisista syövistä. Yksittäisen syövän syytä ei pystytä todistamaan.

4. Dzeržinsk, Venäjä

Dzeržinsk oli Neuvostoliiton kemian teollisuuden koti, jossa valmistettiin kaiken muun lisäksi myös kemiallisia aseita. Vuosina 1930–1998 alueelle varastoitiin huolimattomasti arviolta 300 000 tonnia kemianteollisuuden jätteitä. Vuonna 2007 otetut vesinäytteet sisälsivät monituhatkertaisesti dioksiineja ja fenoleita suositeltuihin arvoihin nähden, ja kaupunki pääsi jopa Guinnessin ennätysten kirjaan maailman saastuneimpana kaupunkina. Vaikutukset näkyvät ihmisten terveydessä. 245 000 asukkaan kaupungissa elinikäodote oli vuonna 2006 naisilla 47 vuotta ja miehillä vain 42 vuotta. ”

Niin, näitä paikkoja ei saastuttanut ihminen, vaan jotkut pöljät, joita ei ihmiskuntaan lasketa. Näinhän se menee. Ei ole ihminen syyllinen, vaan se mikä sen entisen ihmisen teki häikäilemättömän ahneeksi.

 

Ja tätä tapahtuu kaikkialla, missä me ihmiset olemme, siis me, jotka emme aiheuta mitään ympäristölle, jossa asumme ja toimimme ja joka muuttuu pienemmällä tai suuremmalla syklillä toimistamme ja ihmisten määrästä riippuen.

 

Viimeisin tieto saastuneimmista kaupungeista julkaistiin viime keväänä. Ovatko näissä kaupungeissa asuvat tietoisia siitä elävätkö he terveellisessä ympäristössä vai eivät. Uskoisin, että tietävät, mutta sopeutuvatko he mukisematta tilanteeseen vai puuttuvatko mitenkään saastumisen vaikuttaviin tekijöihin.

Eliniän ennuste noilla seuduilla asuvilla ei nouse kovinkaan korkealle, mitenkä sitä sellaisessa pätkä elämässä ennättäisi vaikuttamaan mihinkään. Jatketaan samaan malliin.

 

Mutta jotain hyvää pohjoisella seuduilla asuville, kuitenkin.

 

Tässä vielä yhdestä listauksesta, jossa myös näitä saastumisen syitä myös käsitellään.

Ja oikeastaan tämä listan eräs kommentti aiheuttaa itsessäni vielä jonkinlaista huumorilla ajateltavaa positiivisuutta. And question is, how long live, not to make laugh?

 

Millä tavalla meidän pitäisi suhtautua näihin julkaistuihin saastumis-indexeihin. Mitä me siitä ymmärrämme? Emme ymmärräkään, ellemme tiedä tai halua ymmärtää mikä mihinkin vaikuttaa?

 

Sitten vielä ilmastonmuutoksesta, jonka uskotaan ja ei uskota olevan käynnissä. Ilmastonmuutoksessahan ei voi olla pelkästään kysymys lämpötilojen muutoksesta, nehän muuttuvat joka tapauksessa. Muutokset pitkiin (kuinka pitkiin) keskiarvoihin verrattuna puhuttavat ilmastonmuutoksena. Kuinka suurta sen muutoksen on oltava, jotta se olisi uskottavaa. Ja tästä alkaakin sitten se keskustelu mikä on muutosta ja mikä normaalia vaihtelua johtuen auringosta, aurinkotuulista, maapallon kiertoradasta ja mistä milloinkin. Aivan kuin kaikki se muutos tulisi, jostakin muusta kuin ihmisen vaikutuksesta. Kieltämättä, on varmasti hankalampi tuoda konkreettisesti ihmisen tekemisen vaikutuksia samalla tavalla kuin ympäristön muutoksissa.

 

Mutta tässä on kuitenkin ihmisen vaikutuksesta hiilidioksidi päästöihin.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat