FreeThinking

Yhdestä se kaikki alkaa, leviääkö Ebola muille mantereille

 

Hieman huolestuttaa tilanne sikäli, että myös paikalla olevaa hoitohenkilökuntaa on kyseiseen tautiin sairastunut. Pitäisikö olla vielä huolestuneempi syystä, että sairastunutta henkilökuntaa on siirretty ja siirretään myös Eurooppaan, eli sairastuneita kotimaahansa saamaan hoitoa.

Taudin leviämisestä on kerrottu kohtalaisen paljon. Tarttuu suorassa kontaktissa sairastuneen kanssa ruumiin eritteiden välityksellä (kuuluko siihen myös hiki, sitä ei mainittu). Miksi terveydenhoito henkilökuntaa on kuitenkin sairastunut tautiin, heillähän on suojavarusteet päällään. Voiko virus tarttua suojavarusteisiin ja niitä poistaessa päältään henkilökuntakin saada mahdollisesti tartunnan. Aika rankkaa hygieenistä huolehtimista vaatikin, jos myös suojavaatteet on desinfioitava ennen niiden riisumista. Järkevää se kuitenkin olisi. Tapahtuuko tartunta todella vain ruumiinnesteiden välityksellä. Nyt on suljettu pois hengitysteiden kautta ja veden saastumisen kautta saatu tartunta. Nestettähän se vesikin on, kuten ruumiinnesteet ja vesi se vasta elävä voi olla.

Yhdysvalloissa on annettu neuvoja ehkäistä taudin leviämistä muun muassa seuraavalla ohjeella.

Vältä sairaaloita, joissa Ebola-potilaita hoidetaan.

Todennäköisesti tässä tarkoitettiin lähinnä niitä länsiafrikkalaisia sairaaloita, joissa tällä hetkellä potilaita hoidetaan. Mutta kuten jo totesin, myös Eurooppaan on tuotu sairastunutta hoitohenkilökuntaa. Suomessa on jo kerrottu, missä sairaaloissa mahdollisia potilaita hoidettaisiin. Onko sama käytäntö muissa Euroopan maissa?

Voinko eurooppalaisena ja suomalaisena asettaa saman kysymyksen minkä american public on jo tehnyt:

Miksi ebolaan sairastuneita eurooppalaisia tuodaan takaisin Eurooppaan hoitoon. Voidaanko Euroopan kansalaisia suojella tartunta riskiltä?  Ovatko vastaukset samat täällä?

Onko Ebola-lääkkeiden kehittely alkanut liian myöhään? Tautihan on ollut olemassa kuitenkin jo iät ajat ja ensimmäinen viime vuosi sadalla tapahtunut vakavampi taudin kehitys oli jo vuonna 1976. Eikö tautiin varustautuminen ollut kannattavaa? Eikö katsottu tarpeelliseksi selvittää silloin kunnolla syitä, mikä taudin aiheuttaa. Tehdäänkö aivan kaikki hetkellisen kannattavuuden periaatteella?

Milloin astuu voimaan matkustuskielto ja mahdollinen maahantulo kiellot leviämisen estämiseksi. Ei kukaan halua saada aikaiseksi hysteriaa. Mutta kuten olemme kuulleet, Yhdysvalloissa on jo potilas, joka on ollut yli 80 henkilön kanssa tekemisissä ennen sairaalaan pääsyä. Kuinka monien kanssa nämä 80 ovat olleet tekemisissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jukka, tätä on odotettu, tiedetty, että ennemmin tai myöhemmin se on edessä. Mutta ei ihmiskunta tähän lopu.

Ei polionkaan leviämistä pystytty koskaan estämään ennen rokotuksia.

Toimituksen poiminnat