FreeThinking

Uusi valtio Eurooppaan

 

Skotlantilaisilla on edessä valinta haluavatko he olla itsenäinen omista asioistaan päättävä valtio vai edelleen osa Iso-Britanniaa. Kannatus on itsenäisen valtion puolesta ollut pitkään alempi kuin kannatus itsenäisen valtion puolesta. Äänestyksen lähestyessä kannatus irrottautumisen puolesta on kasvanut mielipide tutkimusten mukaan.

 

Mitä Skotlannin tuleminen itsenäiseksi valtioksi merkitsisi Skotlantilaisille, Iso-Britannialle (käsittelen United Kingdom käsitettä nyt näin) ja koko Euroopalle.Ilman kipuja tämäkään valtio ei synny. Skotlantilaiset todennäköisesti selviäisivät pienemmillä kivuilla kuin Iso-Britannia, joka menettäisi kolmanneksen pinta-alastaan ja tulisi samalla yhdeksi Euroopan tiheimmin asutuista valtioista. Skotlanti voisi olla yksi Euroopan vauraimmista valtioista.

 

Aiheet, josta eroamisen ja edelleen yhdessä pysymisen puolesta käsittelevät ovat moninaiset. Yksi tärkeimmistä on talous ja valuutta. Keskustelua käydään nousevatko verot ja hinnat itsenäisessä Skotlannissa vai ei. Lisäksi skotlantilaiset haluaisivat erosta huolimatta säilyttää yhtenäisen valuutan Iso-Britannian kanssa. Kuinka se onnistuu. Kuinka yhteiset velat siellä jaetaan irrottautumisen jälkeen. Ja kuinka paljon sitä velkaa on?

 

Minkälaista energiaa Skotlanti käyttää ja kuinka merkityksellistä Skotlannille Pohjan merellä oleva öljy ja kaasu ovat. Kuinka paljon sitä on, voi olla hyvinkin merkityksellistä, kun äänestäjät miettivät kantaansa puolesta vai vastaan. Mutta ei itsenäinen Skotlanti energiaansa pelkällä kaasulla ja öljyllä tuottaisi. Energia sektorilla itsenäisyyden puolesta puhuvilla on laajemmat kuviot sen tuottamiseen.

 

Eläkeläisille ja tuleville sellaisille, tiedostaminen eläkkeen maksajista ja niiden kyvystä ja keinoista maksaa eläkkeet on myös aihe, joka on hankala. Iso-Britannia on luvannut kunnioittaa niitä lupauksiaan joita se on antanut ja maksaa niitä eläkkeitä, joita on kertynyt kun skotlantilaiset ovat kuuluneet Iso-Britanniaan. Mutta kuinka käy sitten kun osa on tehty kuulumalla toiseen valtioon ja jatkossa toiseen. Onhan nykyisessä maailman menossa jo tällaista käytäntöä paljonkin. Toisaalta varsinkin yksityisellä puolella myös EU-säännöstöllä on vaikutusta siihen kuinka yli rajojen tapahtuvat eläkkeet rahastoidaan ja maksetaan. Lisäksi hyvinvointiin liittyviä keskusteluja kohdistetaan työhön, perheisiin ja lastenhoitoon.

 

Mitä kansalaisuus ja maahanmuutto merkitsevät itsenäiselle Skotlannille. Skotlanti kuuluisi niihin valtioihin, joissa kansa on ikääntyvää ja tämä lisäisi kustannuksia. Maahanmuuttajilla tilannetta haluttaisiin parantaa saamalla sinne työikäisiä ihmisiä tekemään töitä. Ilmeisesti Skotlannissa olisi sitten tarjolla töitä. Ovatko vain muualle Iso-Britanniaan lähteneet skotlantilaiset sitten menneet parempien ansioiden perässä ja toivossa, sillä heitäkin oli jonkun laskelman mukaan kuitenkin lähes puoli miljoonaa.

 

Iso-Britannian ja Skotlannin suhde, olisiko se pelkkä kauppasuhde, sillä Skotlanti olisi Iso-Britannian toiseksi suurin kauppakumppani.

 

Kuuluisiko Skotlanti EU:n? Unioniin kuulumisesta keskustellaan käymällä läpi kahta Euroopan Unionin perussopimuksen artiklaa eli artiklaa 48 ja 49. Kumpaa sovellettaisiin ja/ tai mahdollistaisi jotenkin Skotlannin kuulumisen unioniin. Mutta ilman muiden jäsenvaltioiden ja tietysti hakija maan hyväksyntää tämä ei tapahtuisi. Eräässä jutussa, jossa käsiteltiin erilaisten mahdollisten Eurooppalaisten pienvaltioiden muodostumista, löytyi yksi mielenkiintoinen kohta tästä Skotlannin liittymisestä Euroopan Unioniin. Nimittäin, Espanjassa Mr Rajoy on ehdottanut, että Espanja esittäisi oman vetonsa, mikäli Skotlanti pyrkisi EU:n jäseneksi. Ilmeisesti muistutukseksi siellä oleville itsenäisyyttä kaipaaville kataloneille . Mielenkiintoista tässä on, ettei missään ole ollut mitään viitteitä siitä kysyisivätkö he skotlantilaisilta, haluavako he liittyä Euroopan Unioniin. Nyt heidän ei tarvitse erota siitä sillä automaattisesti he eivät voi siihen mielestäni kuulua. Itse en ymmärtänyt kuinka artiklaa 48 voidaan Skotlantiin soveltaa, koska se ei käytä euroa. Ilmeisesti kyseistä artiklaa sitten soviteltaisiin tähän tapaukseen.

 

Aivan samalla tavalla on kysymys Skotlannin puolustuksesta. Voiko riippumaton Skotlanti kuulua Natoon ja vastaavasti voiko Nato joukot olla Skotlannissa.

 

Kuinka käy vallitsevan lähetystoiminta ”broadcasting” käytännön. BBC isona organisaationa hallitsee suurta osaa tästä toiminnasta Isossa-Britanniassa. Millä käytännöillä he yhdistävät tekemistä, sopivat kustannuksista jne. Syntyykö Skotlantiin omaa merkittävää lähetystoimintaa.

 

Tässä on lopuksi vielä näitä samoja ja muita ratkaisemattomia kysymyksiä riippumattomuudesta.

Joka tapauksessa skotlantilaisilla on paljon mietittävää siitä onko parempi yksin vai yhdessä.

Käsittelemiäni aiheita on seuraavassa uutisessa.

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-29096458

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Itsenäisyyden kannattajilla on ollut todella hyvä vaalikampanja, ja he ovat menestyksekkäästi osanneet nauraa yhtenäisyyden kannattajien (ei-äänet) ja Englannin pelotteluyrityksille. Esimerkiksi:" En voi elää ilman Lipton-teetä, joten äänestän "ei", ja " en osaa mennä nettiin, joten kai minä sitten äänestän "ei"...:) Valuutan säilymisestä puntana on itse asiassa enemmän hyötyä Britannialle kuin Skotlannille, tämäkin lienee vain vaalipropagandaa, tästä ovat ekonomistit yhtä mieltä. -Skotlannille luvataan nyt suurempaa itsenäisyyttä ja vähemmän veroja, mutta se saattaa vain olla vähän liian myöhään ja liian vähän, sitä paitsi siihen ei kukaan enää usko. -Kyllä Skotlantiin nyt vyöryvät kyllä-äänet. Jos pelottelu saa jotakin aikaan, niin juuri toisinpäin. Skotlanti on itsenäistymisen tiellä, ja "kyllä"-kampanja on ensi kertaa johdossa nyt, kun 2 viikkoa vaaleihin, ja itsenäisyyden kannatuksen nousu on ollut viime aikoina huimaa.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

" En voi elää ilman Lipton-teetä, joten äänestän "ei", ja " en osaa mennä nettiin, joten kai minä sitten äänestän "ei"...:)
Tuollaisia heittoja syntyy vain silloin, kun ei pystytä esittämään todellisia ja konkreettisia näyttöjä hyödystä olla osana imperiumia. Jonkin aikaa tätä seuranneena jäi jostakin jutusta mieleen, jossa itsenäisyyden kannattajat korostivat sitä, että Skotlanti voisi olla kuten Norja, rikas menestyvä valtio perustuen noihin kaasu- ja öljyvarantoihin. Toivottavasti heillä on noihin ongelmallisiin kysymyksiin oikeanlaiset ratkaisut.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jotenkin on sellainen kutina, että Skotlanti ei saavuta itsenäisyyttä. Tulevat jatkamaan EU:n jäsenenä ja Englanti eroaa EU:sta. Siis Englanti saa itsenäisyyden, jota se erityisasemallaan ja pulikoinnilla on osoittanut haluavansakin.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Iso-Britannian irrottautumisesta voit hyvinkin olla oikeassa, Skotlannin itsenäistyminen on nyt niin sanotusti loppusuoralla ja toki se siinä voi myös kompastua.
Iso-Britannian parlamenttivaaleissa toukokuussa 2015 ratkaistaan paljon siitä, kuinka Iso-Britannia jatkossa EU:ssa pysyttelee. David Cameron lupasi kansanäänestyksen EU:ssa pysymisestä, mikäli hän vaalit voittaa ja EU:ssa ei tapahdu muutoksia. Äänestys on edessä, vaikkei Cameron voittaisikaan, sillä niin uudet tuulet puhaltavat myös siellä. Toisaalta Janne Riitakorpi oli hyvin käsitellyt blogissaan myös tätä Skotlannin irtautumista, sekä tulevien parlamenttivaalien ongelmallisuutta myös Skotlannin itsenäistymisen kannalta.
http://janneriitakorpi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tarkoitin sitä, että Skottien liittyessä Iso-Britanniasta itsenäistyttyään takaisin EU:n, he menettävät itsenäisyytensä EU:lle.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #6

Kuka sanoo että skotit liittyvät unioniin. Terävinä otuksina voivat katsella ympärilleen ja todeta ettei kannata.

Toimituksen poiminnat